0  1  2  3 

De nieuwe wereldmunt

De Ingsoc-gulden, beter bekend als het SokkieAllicht heeft u op geenstijl.nl gelezen over de nieuwe wereldmunt. Deze komt eraan en de ontwikkelingen gaan snel. Ergens in april kwam dit onder mijn aandacht. Nu laat Medvedev een muntje zien. Uiteraard is dat show maar geeft de commitment aan van de betrokkenen. Graag ga ik hier wat serieuzer en dieper op in. De trekkers van deze kar zijn de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China).


Helaas moet ik de NWO mensen teleurstellen, we hebben al sinds jaar en dag een wereldmunt. Die wereldmunt is sinds 1945 officieel de Dollar. Dat is ten tijde van de tweede wereldoorlog afgesproken in de Bretton Woods overeenkomst. De Dollar werd gekoppeld aan het goud en overige (Westerse) munten weer aan de Dollar. De meeste internationale handel zou plaats vinden en vindt nog steeds in Dollars plaats.


Zoals u allicht inmiddels ook al weet kwam de FED aan dat goud doordat ze dat (via Roosevelt) in beslag hadden genomen van de bevolking ten tijde van de grote depressie. Dit stelsel was wel een poosje een stabiel stelsel aangezien dit de FED en de overheid erg lastig maakte om teveel geld te creëeren (uit het niets) aangezien anders veel houders van Dollars goud zouden gaan opvragen en de FED binnen de kortste keren zonder goud zou komen te zitten.


Helaas kwam de oorlog in Vietnam en aangezien de Amerikaanse bevolking een hekel heeft aan belasting betalen werd de verleiding te groot en werd er op grote schaal geld uit het niets gecreëerd. Dat vonden de Westerse bondgenoten niet echt prettig aangezien zij al die Dollars moesten opkopen om het stelsel in stand te houden. Het zorgen uiten mocht niet baten en nadat de Fransen in 1971 veel goud wilden hebben voor hun Dollars besloot Nixon dat het mooi was geweest en gaf iedereen te verstaan dat het over was met de inwisselbaarheid van dollars naar goud.


Zoals te verwachten was stortte de Dollar in. Heel ironisch was dat de Westerse bondgenoten eerst de Vietnamoorlog hebben meebetaald (door het opkopen van die toen nog dure Dollars) en daarna met een verslechterde concurrentiepositie zaten aangezien de Europese munten ten opzichte van de Dollar veel duurder werden.


Formeel was dus 1971 het moment dat al het geld gebaseerd werd op de belofte die schuld te betalen en verder niets. De positie van de Dollar als wereldreservemunt werd echter niet aangevochten en tot op de dag van vandaag wordt bijna alle wereldhandel in Dollars gedaan. Olie, goud, tarwe, zeezout noem maar op, tussen landen wordt veel op basis van Dollars verhandeld. Wie heeft het drukrecht van die Dollar? Juist, de FED. Het voordeel daarvan voor de VS is dat de hele wereld, die internationaal wil handelen, dollars moet hebben. Aangezien de afgelopen decennia de wereldhandel fors steeg was er veel extra vraag naar dollars. Amerika voorzag graag in die behoefte en profiteerde maximaal.


Ik heb een schatting van 1.5 miljoen dollar per minuut gelezen maar kan dit niet terug vinden. Mocht iemand hier een link van hebben, graag. Vast staat dat dat er enorme sommen mee zijn gemoeid. Is dat waarmee Amerika hun hele grote leger betalen? Ik denk het wel. De kosten van het leger zijn rond de 750 miljard Dollar per jaar en de top 10 buitenlandse centrale bankiers bezitten 5 biljoen dollar. Ik durf niet eens te beginnen aan een berekening wat ‘‘de rest van de wereld’’ verder aan Dollarbezittingen heeft.


De Amerikanen zitten nu in een zware economische periode en tot nu toe lossen ze dit op door gigantische hoeveelheden Dollars te drukken. Dat kennen we van het opblazen van Bretton Woods, met nu Afganistan en Irak bezet. De trouwe - en niet zo trouwe - ‘‘vrienden’’ van de VS zien dit met lede ogen aan. Zo bezitten de Chinezen ongeveer 2 biljoen dollar en al dit extra geld zal de waarde hun bezit geen goed doen. Uiteraard zijn er bezwerende woorden als ‘’de Chinezen moeten wel aangezien ze al zoveel dollars hebben’’ en aanverwante bijzondere opmerkingen.


Over Chinezen gesproken, er is al een poosje wat spanning tussen China en de VS. In 2007 redelijk openlijk. Ik hoop dat u zich realiseert waarom China een (eigen) satelliet uit de hemel schoot. Dit was om de VS te laten zien dat ze satellieten kunnen neerhalen. Waar stuurt de VS hun leger mee aan? Juist, satellieten (GPS).


Het is ook niet voor niets geweest dat de Chinezen een onderzeeër vlak bij een Amerikaanse vloot boven laten komen. China heeft haar tanden dus getoond. In deze optiek is het niet raar om te stellen dat de Chinezen zoveel Dollars aanhouden om, mocht de spanning te hoog oplopen ze de Dollar, en zo dus de Amerikaanse economie, snel breken.


Als je stelt dat de BRIC het leger van Amerika niet meer willen financieren accepteren ze dat ze hun ‘‘bezittingen’’ (het Amerikaanse leger dus) kwijt zijn. Een nieuwe wereldmunt is een stuk fijner en kan misschien wat van je bezit redden. “Liever bankiers die het geld inpikken dan de Amerikanen”, lijkt haast wel de gedachte.


De BRIC landen vertrouwen Amerika en het westen totaal niet en zijn daarom, in mijn optiek, preventief begonnen met de Dollar slopen. Al die landen hebben al last, of hebben last gehad met de Amerikanen. Je ziet nu ook allerlei gelegenheidsverbanden ontstaan. Lees vooral even verder over de banden tussen Iran, Rusland en China. Van ‘‘raketverdedigingssytemen’’ tot oorlog tegen het terrorisme, al die landen worden langzaam aan omsingeld door Amerikaanse basissen.


Zo handelen de Chinezen en Brazilianen inmiddels al hun handel al af in zowel de Renminbi als de Real. De Chinezen doen dit ook met de omliggende landen, ze hebben al meedere zogenaamde swap lines ingesteld. Daarmee schakelen ze de Dollar uit. De Russische centrale bank laat fijntjes weten zijn reserves verder te ‘‘diversificeren’‘, vrij vertaald: minder Dollars. De centrale bank van India gaf bijna simultaan hetzelfde bericht uit. Ook in andere delen van de wereld zie je dit gebeuren.


Wat betekent dit alles voor de Dollar? Heel weinig goeds. De vraag naar Dollars neemt sowieso af aangezien de waarde van de wereldhandel +- 9% afneemt. Daar komt dus een afname in landen die de Dollar gebruiken voor hun internationale handel. Ze hebben die Dollars echter nog wel. Wat o wat zullen ze daar mee gaan doen? Verkopen lijkt me niet onredelijk. Misschien is dat te pessimistisch en zien ze dat als sunk costs en willen al die landen de Amerikanen niet uitdagen nu ze nog een enorm leger hebben welke ze maar al te graag inzetten. Op de wat langere termijn kunnen ze dat leger toch niet meer betalen en lost dat probleem zichzelf allicht op.


Waar de BRIC landen mee zijn begonnen is dus niets anders dan een revolutie voor de financiële wereld en een flinke verschuiving van de macht. In de nieuwe munt komt er namelijk niet 1 eigenaar maar velen. Het wordt misschien een mandje van munten gebaseerd op de Special Drawing Rights van het IMF. Alle BRIC landen hebben nu al een klein deel van hun Dollars daarin gestoken.


Zie daar een grote wisseltruc in wording: Dollars erin, nieuw geld eruit. Inderdaad, ook dit is weer een fiatgeldsysteem. Het staat zelfs in de regelementen van het IMF Artikel 4, Sectie 2b verbiedt ‘‘member countries’’ om hun geldsysteem aan het goud te koppelen. Dit stemt mij niet hoopvol. Hoe dan ook is het op de kortere termijn het allervervelendst voor de Amerikaanse burgers.


Wat mij wel hoopvol stemt is dat de diverse BRIC landen het niet zo op de IMF hebben. Ze hebben zelfs een top gehad met hoog op de agenda ’‘hervormingen in bij internationale financiële instellingen’‘. Daar werd uiteraard gesteld dat ze er niet opuit zijn om de positie van de Dollar te ondermijnen. Ik neem aan dat deze opmerking met een korrel zout moet worden genomen gezien bovenstaande daden.


Zo heeft China ook sinds 2003 zijn goudvoorraad (stiekum) vergroot met 76% en is nu officieel vijfde op de lijst met grootste bezitter van goud. De Indiaase bevolking bezit ook zeer veel goud. Dit aangezien ze daar niet zo’n een ‘‘ontwikkeld’’ bancair systeem hebben. Vanuit de bevolking komt de grootste vraag naar (fysiek) goud. Brazilië heeft een lange traditie in goud. Helaas voor hen roofden de Europeanen veel maar ze hebben voldoende productiecapaciteit opgebouwd de laatste paar jaar. Geloof het of niet maar Rusland heeft de goudstandaard zelfs al weer deels hersteld.


Als ik dan naar de Westerse landen kijk zie ik de FED nu zelfs openlijk dreigen om een audit naar onder andere hun goud te voorkomen. Tja, aangezien ergens in de jaren 50 voor het laatst een officiele audit heeft plaatsgevonden vraag ik me af of er nog zoveel aanwezig is. Zeker gezien het feit dat centrale banken goud ‘‘leasen’’ .


In Engeland heeft hun nationale Held Brown, toen hij nog minister van financiën was, tegen de adviezen van de Centrale bank in massaal Engels goud verkocht. Ook Nederland heeft aan dit ‘‘spel’’ meegedaan en ongeveer 1/3 van ons bezit verkocht tegen bodemprijzen. Aan dit bescheiden lijstje kunnen nog vele landen worden toegevoegd.


Tja, als ik de BRIC landen was zou ik eerst die nieuwe munt op fiat basis laten invoeren. Geithner heeft al aangegeven daar ’‘open voor te staan’’ . Zo kan je die Dollars die je bezit allicht nog omzetten in wat nuttigs.


De BRIC landen hebben allemaal valuta-ellende (understatement behalve voor China) gekend in de laatste twee decennia. Ik hoop dat ze daar lessen van hebben geleerd en als ik hun daden bekijk lijkt het erop dat ze in ieder geval een goede uitgangspositie hebben om aan de basis te staan van een nieuwe mondiaal financieel systeem en langzaam aan de rollen om te draaien.


Uiteraard is dit een lang proces. Dit is in ieder geval, wat mij betreft, geschiedenis in de maak. Het is nu de kunst zoveel mogelijk ‘‘objectief’’ mee te krijgen. Uiteraard zoals altijd, dit is een puur persoonlijke intepretatie van de huidige financiële (machts)wereld om ons heen gefilterd van veel ruis. Doe vooral uw eigen onderzoek.

Door Hugo op 15-07-2009 om 15:00 in Economie & Ruilhandel 9 reactie(s) | 5876 keer bekeken

Uw commentaar

De RSS-feed van de commentaren op dit topic  

Commentaarpagina 1 van 1

“de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en Rusland”
Ehhh, dat laatste land moet China zijn lijkt me.
Verder een uitstekend stukje info weer.


Aangepast en dank @ vlunk.


Het tekort van de Amerikaanse overheid is in het fiscale jaar 2009 tenminste $1,85 biljoen, volgens een projectie van het Congressional Budget Office van maart dit jaar, zie hier: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a3FY84ILxIUc

Het opgebouwde tekort is dus zo’n $3,5 miljoen per minuut, als je het zo wil uitdrukken.

Dan is er nog het handelstekort van de VS, de “trade deficit”. In 2006 was deze op record hoogte van bijna $828 miljard, in 2007 liep het iets terug tot zo’n $808 miljard, maar in 2008 liep het weer iets op ondanks de uitbraak van de crisis, tot $816 miljard. Cijfers zijn hier te vinden:

http://tse.export.gov

Het handelstekort is dus zo’n $1,5 miljoen per minuut dat ergens vandaan moet komen. Opmerkelijk is dat Nederland land nummer 1 is waarmee de VS juist een positieve handelsbalans heeft, in 2008 exporteerde de VS voor $18,5 miljard meer naar Nederland dan het importeerde vanuit ons land. Geen verrassing is dat het handelstekort met China het grootst is, zo’n $268 miljard in 2008.


Mwah… het artikel geeft een enigszins redelijk overzicht. Verder het volgende:

Zie daar een grote wisseltruc in wording: Dollars erin, nieuw geld eruit. Inderdaad, ook dit is weer een fiatgeldsysteem. Het staat zelfs in de regelementen van het IMF Artikel 4, Sectie 2b verbiedt ‘‘member countries’’ om hun geldsysteem aan het goud te koppelen. Dit stemt mij niet hoopvol. Hoe dan ook is het op de kortere termijn het allervervelendst voor de Amerikaanse burgers.

Nieuwe munt, dus fiat? Ik ken ook mensen die juist stellen dat goud er weer onderdeel van uit zou maken. De getoonde munt was overigens ook van goud. Het lijkt er op dat een aantal interessante zaken aan de anarchiellers voorbij gegaan zijn.

Tja, als ik de BRIC landen was zou ik eerst die nieuwe munt op fiat basis laten invoeren. Geithner heeft al aangegeven daar ’‘open voor te staan’’ . Zo kan je die Dollars die je bezit allicht nog omzetten in wat nuttigs.

Dat kan nu niet met de dollar, maar straks wel met een andere fiat-munt?


Nog even een “aardige” vergelijking tussen de uitgaven van de Amerikaanse overheid nu en de Sovjet-Unie destijds. Gecorrigeerd voor inflatie naar 2009 dollars en gecorrigeerd voor het verschil in GDPs tussen beide landen blijkt dat dit jaar de overheid van de VS voor het eerst meer uitgeeft dan de Sovjet-Unie ooit deed. In februari werd gedacht dat de Amerikaanse overheid zo’n $3,1 biljoen zou uitgeven in 2009, inmiddels staat de teller op meer dan $4 biljoen, Obama doet er nog een extra schepje bovenop. Het tekort van $1,85 biljoen waarvan het CBO uitging in maart dit jaar zal dan ook blijken hoger uit te vallen.

De overheid van de VS zal dit jaar tenminste 134% uitgeven dan de Sovjets deden op het hoogtepunt van hun uitgaven, eind jaren ‘80.

Verhaaltje hierover hier:
http://sjeltur.nl/us-government-now-spends-more-than-the-soviet-union-ever-did


@Supermario, goudkelurig betekend niet direct ook ‘van goud’ wink

anyways er staat inderdaad in de statuten van IMF dat ze zo’n beetje ieder ijkpunt mogen gebruiken om de warde van hun geld te berekenen BEHALVE goud, nu wist ik al dat het IMF een schofterige zaak was, maar dat ze het zo goed ‘dichtgebouwd’ hebben verbaast me toch weer

ach, verbaas je niet, verwonder je slechts smile


@ Rudy, bedankt voor de links vooral die vergelijking tussen de VS en USSR… amazing.

@ Supermario hier staat het IMF verbod om de nationale munt aan het goud te koppelen.  http://www.imf.org/external/pubs/ft/aa/aa04.htm
Allicht heb ik het niet helder genoeg gesteld. Mijn idee is dat de BRIC landen eerst naar de fiat versie gaan en daarna overstappen naar goud gedekt. Ze zitten allemaal goed in het gele goedje.

‘‘Dat kan nu niet met de dollar, maar straks wel met een andere fiat-munt?’‘
Ja dat kan echt zo met een andere fiatmunt en niet met de Dollar. Over het hoe dat eventueel kan worden gedaan zal ik nieuwe post schrijven. Mijn eerste fictie wink.


2 crips is o,45377 EUR en ik zie weer daglicht


Commentaarpagina 1 van 1U dient ingelogd (Login) te zijn om een opmerking te kunnen plaatsen.Homepage