Anarchiel, Vrijheid. Maar dan ook echt! De bibliotheek bevat een verzameling speciale stukken Samengestelde Dossier overzichten van Storts en Artikelen Contact leggen of de Disclaimer lezen RRS overzicht van de Alternatieve Media  
Het Forum voor diverse onderwerpen Onze open Stortplaats, doe mee en plaats zelf iets. Chatten kan bij ons in de Lounge, Vrijheid met een kopje koffie erbij. Enkele Statistieken over het bezoek van deze webstek Onze Links pagina geeft een overzicht van, jawel, LINKS. Onze Muziek pagina bevat enkele eigen werkjes van onze leden.
 

0  1  2  3 

Advies gevraagd van ervaren moestuiniers (Witte vlieg en Slakken)

 

5
+
Door Avondschemer om 14:07 op 09-08-2012 in Natuur
(7x gereageerd, 4324x bekeken)


Afgelopen jaar gestart met een biologische moestuin met diverse groenten en fruit. Uiteraard zonder gebruik te maken van pesticiden.

Maar wat een ongelooflijk gedoe is dat zeg, je loopt echt tegen ene na de andere groente en fruitziekte aan die de plantjes in je tuin om zeep willen helpen a la schimmel, neusrot, perenroest, aardappelziekte, bladluis, witte vliegen, slakken en ga maar door.

Het bestaan van een biologisch moestuinier gaat niet over rozen. Nu hebben we een groot deel van alle ellende wel redelijk onder controlle, maar voor een paar dingen wil ik toch hier even vragen of mensen hier er misschien een goede effective oplossing voor weten, daar er voolgens mij redeljk wat biologische moestuin ervaring hier op het forum zit.


dsc05561dy0-500x375.jpg


1) Urgent: De komkommer- en augurkplanten worden aangevallen door kolonies witte vliegen. We heben tot nu toe als enige mogelijke biologische oplossingen als natuurlijke vijanden introduceren als de sluipwesp, roofmijt en roofwants.

zie: http://www.koppert.nl/plagen/witte-vlieg/detail/witte-vlieg/

Ik weet niet of het verstandig en deze beesten in de omgeving van je huis te introduceren. Heeft iemand daar ervaring mee of wet er iemand nog andere biologische oplossingen tegen de witte vlieg kolonies die de hele komkommer/augurk planten te gronde richten?

Verder nog net dit gevonden een schimmel “PreFeRal”, maar ik vraag me af in hoeverre dat geen natuurlijk “gif”. De naam insecticide in het artikel klinkt mij niet zo goed in de oren:

http://tuinbouwnet.be/preferal-beste-hulpmiddel-om-witte-vlieg-te-bestrijden/


slak.jpg


2) Minder urgent: (Naakt)slakken. Deze schattige beestjes vreten bijna al het lekkers dat op hun weg komt op. Elke avond proberen we ze op een diervriendelijke wijze te verwijderen uit de moestuin om de schade te beperken.

Weet iemand een effectieve diervriendelijke wijze om deze beesten uit de moestuinte weren?


Het zou verder misschien handig zijn om een overzicht met biologische moestuintips te creëren als naslagwerk voor alle mensen die tegen dit soort zaken aanlopen

Bijbehorende url:

http://www.koppert.nl/plagen/witte-vlieg/detail/witte-vlieg/De RSS-feed van de commentaren op dit topic
Volgende item: Say it if you see something somewhere
Vorige item: Lachen met Parkinson

 

Geplaatste opmerkingen.


Commentaarpagina 1 van 1

Witte vlieg , geen idee, sluipwespen en lieve heersbeessies misschien.
Vaak is het met de juiste kruiden ertussen ook goed aan te pakken, alleen ik heb daar geen ervaring in of mee.

Slakken, bakje in de grond plaatsen en daar een laagje bier in, ze gaan heel gelukkig dood.
Doppen van cacao oa., zie verder deze site:
http://www.tuinen.info/tuin/dieren_in_de_tuin/overigen/amfibieen_in_uw_tuin/

de Sluipwesp is bijzonder geschikt om Witte Vlieg te bestrijden. ze zijn volkomen ongevaarlijk voor mens of zoogdier, en bovendien voor de natuurliefhebber een genot om naar te kijken. Naakt Slakken moet je rapen, maar kun je lokken eenvoudig met bier. zet een ondiep bakkie of schotel in je tuin met een laagje vers(niet verdund of dood) bier dat helpt je bij het rapen van slakken. een egel zou je ook kunnen helpen, even als kraaiachtigen.

Ik heb net gelezen dat de Delphastus pusillus ( http://www.biobest.be/producten/179/1/0/0/ ), een soort lieveheersbeestje zou kunnen werken tegen witte vlieg. Van gewone lieveheersbeestjes weet ik eigenlijk nog niet of ze tegen meer dan alleen bladluis helpen.

Sluipwespen wil ik niet gebruiken, want die parasiteren ook op lieveheersbeestjes, zie http://www.bertpijs.nl/blog/archives/tag/sluipwesp

Slakken verdrinken in bier vind ik nou niet echt diervriendelijk.

Net gevonden tegen witte vlieg, maar of dit nu onder biologisch tuinieren valt en vind het ook niet echt zo vriendelijk voor de vliegen zelf eigenlijk, hoe graag we ze ook weg zouden willen hebben. Bestond er maar zo iets waar mee ze gewoon uit de buurt van de betreffende komkommerplanten bleven.

http://www.horticoop.nl/Home/Gewasbeschermingmeststoffen/Biologie/ERII/tabid/435/Default.aspx

ER II is een nieuw, natuurlijk middel van BCP tegen diverse insecten. Tegen dit middel is geen resistentie mogelijk. Het is toepasbaar in de glastuinbouw en buitenteelten. In onder meer tomaat, gerbera en roos zijn goede ervaringen opgedaan tegen wittevlieg, wolluis en spint.

Voor ER II gelden geen beperkingen ten aanzien van residuniveaus, wachttijden en re-entry!

ER II is een officieel geregistreerd gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong ( GNO ). De werkzame stof is maltodextrine, een soort zetmeel. Daarnaast bevat de formulering een plantaardige olie dat als uitvloeier dient. Na verspuiting en opdrogen vormt ER II een verstikkende coating op eitjes, larven en volwassen mijten en insecten.

Een pagina met slakken tips:

http://www.groen.net/Article.aspx?id=9495

Enkele preventieve maatregelen:
-schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen.
-slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras.
Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.
-hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.
-maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden.
Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven.
-ook kippen en eenden lusten slakken.
-slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt.
-zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt.
Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet.
-een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.

Witte vlieg: sproeien met een aftreksel van brandnetels of handmatig met een zachte borstel/stoffer.

Volgend jaar wat africaantjes ernaast planten, die schijnen de witte vlieg op afstand te houden.

4 wiw

http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=805

http://insecten.startpagina.nl/prikbord/read.php?974,4330845,4330846

http://www.adavalue.com/nl/tuin/witte_vlieg.html

Voor alle duidelijkheid:

De wittevlieg staat op het menu van het lieveheersbeestje..

Witte vlieg: sproeien met een aftreksel van brandnetels

zg. ‘brandnetelgier’!!

Werkt fantastisch als bemester zoals de naam reeds doet vermoeden.
Het meurt ook als gier dat doet raspberry

Commentaarpagina 1 van 1

 

U dient ingelogd (Login) te zijn om een opmerking te kunnen plaatsen.