Anarchiel, Vrijheid. Maar dan ook echt! De bibliotheek bevat een verzameling speciale stukken Samengestelde Dossier overzichten van Storts en Artikelen Contact leggen of de Disclaimer lezen RRS overzicht van de Alternatieve Media  
Het Forum voor diverse onderwerpen Onze open Stortplaats, doe mee en plaats zelf iets. Chatten kan bij ons in de Lounge, Vrijheid met een kopje koffie erbij. Enkele Statistieken over het bezoek van deze webstek Onze Links pagina geeft een overzicht van, jawel, LINKS. Onze Muziek pagina bevat enkele eigen werkjes van onze leden.
 

0  1  2  3 

Neoliberalisme en Psychische Problemen

 

8
+
Door Linkin om 20:11 op 29-08-2012 in Overheid
(7x gereageerd, 495x bekeken)


Er zijn van die films die op het netvlies van een generatie gebrand staan. One Flew over the Cuckoo’s Nest uit 1975 behoort daartoe. In twee uur tijd komt alles aan bod wat foutliep in de psychiatrie van toen: onbetrouwbare diagnoses, sociaal afwijkend gedrag benoemd als psychiatrische ziekte, dwangbehandeling en overmedicalisering. Iets meer dan tien jaar later werd ik als jong broekje belast met het onderwijs in de psychodiagnostiek.

‘Belast’ is het juiste woord: niemand van het toenmalige professorenkorps wilde het vak doceren. Wetenschappelijk onderzoek had aangetoond dat de diagnostische labels grotendeels onbetrouwbaar waren. De veronderstelde biologische basis van die diagnoses was grotendeels een fabeltje gebleken. Psychofarmaca werden veel te vaak voorgeschreven, en dat bovendien binnen de context van een behandeling die steevast neerkwam op verplichte aanpassing. Dit alles kreeg toen zeer ruime aandacht via literatuur, films en de algemene pers.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3307493/2012/08/28/Het-verband-tussen-neoliberalisme-en-het-aantal-mensen-met-psychische-problemen.dhtml


De RSS-feed van de commentaren op dit topic
Volgende item: Het nieuwe schooljaar: Senne (7) gaat als Sanne
Vorige item: ‘Cyborg’ weefsel ontwikkeld

 

Geplaatste opmerkingen.


Commentaarpagina 1 van 1

dank voor deze uit erkend kennis bevestigend stort. ik was ongeschoold ook reeds tot deze conclusie gekomen.

ps
geweldig film in de zin 1 vlucht over het koekoeksnest, althans zo vertaal ik het maar grin

ps
er is er trouwens nog een, ben de naam kwijt, hier gaat het evenzo goed mis. over een man uit de jungle hij heeft tussen gorrilas geleefd en word gearresteerd weigerd te praten en beland in de psygiatrie. bekende hoofdrol speler althans van de Hanibal reeks!

@Linkin

Interessant artikel dat gelezen zou moeten worden door “behandelend” Nederland.

Immers, vandaag overheerst het ziektemodel in de psychiatrie, met daarbinnen een merkwaardige trend: symptomen - bijvoorbeeld een tekort aan aandacht en een teveel aan activiteit - worden benoemd als ‘stoornis’, waardoor de indruk ontstaat dat we de medische oorzaak kennen. Het gebruik van goed bekkende afkortingen camoufleert dat enigszins, zodat het moeite kost om deze schijnverklaringen te ontmaskeren. Even een vergelijking: iemand die last heeft van hoge koorts (HK) en veel zweten (VZ) diagnosticeren we in dit model als iemand die aan HKVZ lijdt.  Vervolgens stellen we dat die arme man toch zoveel last heeft van koorts en zweten, omdat hij aan HKVZ lijdt. Net zoals iemand te weinig aandacht heeft (AD) en te druk is (HD) omdat hij ADHD heeft. Een beschrijving wordt voorgesteld als oorzaak van wat er beschreven wordt. Dergelijke cirkelredeneringen zijn legio in de huidige versie van het ziektemodel, waardoor er een illusie van wetenschappelijkheid ontstaat.

Ik ben me bewust van de afgelopen 30 jaar maar iedere keer schrik ik me een “aluhoedje”, als ik weer geconfronteerd word met de beïnvloeding van de corporale en farmaceutische zwendelpraktijken die “ons” mensheid vergiftigd met hun chemische zooi.Waarom slikken wij dit?
WTF ,its just another day in Paradise! zipper

Het doel van psychotherapie is heel sterk aan het opschuiven in de richting van verplichte sociale aanpassiing

Met de bijbehorende legale harddrugs sick

@belzeblub

De mooiste artikelen zijn diegene die vertellen wat je al wist, maar niet goed kon verwoorden.

er is er trouwens nog een, ben de naam kwijt, hier gaat het evenzo goed mis. over een man uit de jungle hij heeft tussen gorrilas geleefd en word gearresteerd weigerd te praten en beland in de psygiatrie. bekende hoofdrol speler althans van de Hanibal reeks!

Ja dat is een mooie film.
Volgens mij heet die Instinct.

De mooiste artikelen zijn diegene die vertellen wat je al wist, maar niet goed kon verwoorden.

Absoluut! up

En ja, die film heet ‘Instinct’.

“Tears from Heaven”


Groet Tom

We zijn niet terug bij af, we zijn een flink stuk doorgeschoten in een richting die dertig jaar geleden met recht en reden werd aangeklaagd.

>>> Er is één levensgroot verschil: in vergelijking met die periode krijgt het protest tegenwoordig weinig aandacht.

Sterker nog. Dat staat in dat boekje omschreven als ziektebeeld.
Iedere dictatuur heeft zo zijn boekjes. Respecteer de autoriteit!

Maar laten we niet wegstrepen dat er gedragspatronen zijn die werkelijk problematisch zijn.

Commentaarpagina 1 van 1

 

U dient ingelogd (Login) te zijn om een opmerking te kunnen plaatsen.