Anarchiel, Vrijheid. Maar dan ook echt! De bibliotheek bevat een verzameling speciale stukken Samengestelde Dossier overzichten van Storts en Artikelen Contact leggen of de Disclaimer lezen RRS overzicht van de Alternatieve Media  
Het Forum voor diverse onderwerpen Onze open Stortplaats, doe mee en plaats zelf iets. Chatten kan bij ons in de Lounge, Vrijheid met een kopje koffie erbij. Enkele Statistieken over het bezoek van deze webstek Onze Links pagina geeft een overzicht van, jawel, LINKS. Onze Muziek pagina bevat enkele eigen werkjes van onze leden.
 

0  1  2  3 

Plaatjes inkleuren met goed en fout

 

10
+
Door De Boogie Man om 23:40 op 25-04-2012 in Vrijheid
(22x gereageerd, 671x bekeken)


De feesten rondom de obelisken komen er weer aan!

Al is misschien dodenherdenking geen feest. Nou, alles verandert. Er was een tijd lang geen dodenherdenking, zelfs na de tweede wereldoorlog niet. Het is sowieso sinds het rennen van den koninkleuke familie na de damschreeuwert een herinnering van het buiten schot blijven.

Want zelfs oorlog heeft in korte tijd vele gedaanten ondergaan. Van slagveld naar guerilla. Van oorlog, via politionele actie, naar vredesoperatie naar politie-missie. De redenen van gewapend handelen zijn meestal wel hetzelfde gebleven. De vlaggetjes zijn elke keer anders. 

Het zal een groot gedeelte van Nederland aan de kont roesten. Men vraagt zich vaak af waar het toe dient en wat het al dan wel moet kosten. Op zich is het herdenken gratis, natuurlijk. Behalve dan het pakje die men aantrekt als men voor den buis aan het herdenken slaat.


http://nos.nl/artikel/366401-ophef-over-gedicht-4-mei.html


Het is prachtig als een 15-jarige aan het dichten slaat. Voor menigeen in de overheid een teken dat jarenlange propaganda toch enige vruchten af kan werpen.  Het levert dan misschien geen geld in het laadje in deze tijden van continue economische crisis, maar we draaien dan als natie voor een paar seconden even geen verlies! 

Zo hadden we bijna de rijmelarij uit alle standaard hollandse hoeken bekeken en konden we weer verder waarmee we dachten bezig te zijn. Maar dan is er nog het CIDI. Een Centrum van Informatie waarvan de werknemers nooit hoeven te bewijzen aan welk land ze loyaal zijn! Niet dat ik iedereen bij voorbaat al wil beschuldigen van het bezitten van een dubbele paspoort. Het gaat om iets anders.

Het gaat natuurlijk om ethiek.  Als het CIDI zich met hollandse rijmelarij bezig houdt, rijst al snel de vraag of de holocaust zich in Israel heeft afgespeeld. En dat is niet het geval! 

Waarom houden ze zich dan wel bezig met rijmelarij? Omdat de jongen een gedicht had geschreven over een periode waarin 6 van de 60 miljoen systematisch waren kapot gemaakt, daar waar ze net zo goed in het nieuwe staatje Israel hadden kunnen wonen. Ten minste dat hoop ik.

Als het stukje ‘Mijn opa zat per ongeluk bij de Waffen SS’ fase rood in het Centrum IDI had afgekondigd, dan zou er toch van een kleine historisch overdrijving sprake kunnen zijn. Immers, heel veel Waffen SS-ers waren geen kampwachters en zijn bijvoorbeeld zoals velen aan het front gestorven.

Er is iets wat mij stoort aan de scheet in een borrelglas rondom dat gedicht. Dat zijn van die mensen die bij voorbaat per definitie de goede kant denken te hebben gekozen. Dit is 1 soort, vegetariers en feministes zijn sprekende andere voorbeelden van mensen die Adolf Hitler hadden kunnen doen besluiten om zijn tweede bal zelf eraf te snijden. Althans, dat is mijn bescheiden mening. 

Ik heb het gedicht verder niet gelezen. Maar wat me nu al aanspreekt is dat een 15-jarige de nuance ziet tussen goed en fout. Namelijk, het is achteraf makkelijker praten wat er fout ging, dan vooraf te verzinnen wat een goed plan zou zijn. Mensen die denken dat zijn opa vantevoren zin had in een plan om systematisch een volk uit te roeien, zijn gevaarijke mensen. Zo zijn we het namelijk achteraf gaan noemen. Nu zouden we het ‘bevolken van bezette gebieden noemen’ naar alle waarschijnlijkheid. Maar dit ter ongetwijfeld anti-semitische zijde.

“Het is een hellend vlak. Als het comité 4 en 5 mei al niet meer kan laten zien wat de verschillen zijn tussen dader en slachtoffer, hoe zit dat dan met de rest van de maatschappij. Hoe kun je nog kijken naar wat het verschil is tussen goed en kwaad?” Zegt een mevrouw Voet.

Goed en kwaad bestaan alleen herkenbaar in stripverhalen en in andere geschriften met minder kleurige plaatjes. Dat is het hele idee! Sterker nog… als iets nogal vaak tot kwaad leidt, dan zijn het de mensen die in vertrouwen met grote organisaties dan wel bewegingen meelopen. Dhr. Breivik ten spijt, maar georganiseerde moordpartijen uit overheidswege hebben 100-en miljoenen mensenlevens gekost. Het kan in een organisatie jaren duren, voordat bepaalde misstanden tot de gedachte leiden, dat het handelen wel eens zinloos dan wel tegen de menselijkheid gericht kan zijn. Ons land geeft nog steeds ruimte aan de mensen die verdienen aan liegen, doden en echtbreuk om maar eens enkele geboden uit de bijbel op te halen.

Daar valt nog van te zeggen:“Dat gebeurt hier en nu in plaats van daar en toen!”. Want hoeveel we ook herdenken, we draaien op zich niks terug. Maar dan heeft mevrouw Voet nog iets te zeggen:

“Wat is de volgende stap, ook Eichmann herdenken omdat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt?” Misschien is dat een juist een goed idee. Van fouten valt immers te leren. En dan bedoel ik niet, dat ie zo stom was om zich te laten oppakken. Ik heb het over georganiseerd leed.

Om zelf maar even kort door de bocht te vliegen: dingen worden pas echt eng als vanuit georganiseerd verband wordt bepaald wat goed en fout is. Laat dat alsjeblieft aan een 15-jarige over!

En voor de staat Israel nog eenmaal troe-la-la!

Bijbehorende url:
de-boogie-man.hyves.nl

De RSS-feed van de commentaren op dit topic
Volgende item: Kiezer mentaal nog niet klaar voor verkiezingen
Vorige item: The Binary Mind

 

Geplaatste opmerkingen.


Commentaarpagina 1 van 1

Horizontale integratie

Mijn oudoom was een leernicht.
Die opmerking over die laarzen,
was toch echt goed bedoeld.

Het paste niet bij het tijdsgewricht.
Geschikt behang bij het bankje onder zijn aars, lukt wel.
Maar dit had hij niet goed aangevoeld.


/


Er was eens een zigeuner,
die is nu döner.


/


Ziedaar… een intellectueel.
...een scherpschutter met de initialen van een grootgrutter.
Ah, dat scheelde niet veel.

Horizontale integratie

Mijn oudoom was een leernicht.
Die opmerkingen over die laarzen en apfelstrudel,
waren toch echt goed bedoeld.

Het paste niet bij het tijdsgewricht.
Geschikt behang bij het bankje onder zijn aars, lukt nog wel.
Maar dit had hij niet zo goed aangevoeld.


/


Er was eens een zigeuner.
Toen ik hem later bij het hek zag,
was hij een stuk döner.

ik snap het wel.

begrijpen??
luistert nu na.
http://83.137.145.141:14240
Goede morge lief mens.

In die tijd bracht zo’n Jostiband nog wat op.
“Jij gaat op tournee! Die meneer is de reisagent.”
Vlammen zullen jullie. Non-stop.

Sta stil…
Houd ‘n minuut de mond…
Ween bij de gedachte…
In heel het land…
Blaas op een toeter.
Of dwaal, met een dagboek, door een huis, aan de achterkant…
Satan rules!
Hij denkt over morgen maar heeft administratieve achterstand…

Als het ergens over foute keuzes gaat, is het wel in een oorlog, waarbij het beginnen ervan de grootste ...

Een prachtig en toepasselijk gedicht!

Auke de Leeuw - Foute keuze
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet

Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Ben het in dit geval wel eens met het cidi. Oudoom Dirk was zo fout als maar fout kan zijn. Waarom aandacht voor zo’n foute man? What’s next? Een gedichtje over Hitler omdat ie er ook niks aan kon doen en slachtoffer was van zijn levensomstandigheden en eigen brein? Krijgen we over een tijdje gedichtjes over bijvoorbeeld loverboys of over foute bankiers cq foute overheidsfiguren om maar vooral hun kant van de zaak niet te vergeten?  sick

omdat ie er ook niks aan kon doen en slachtoffer was van zijn levensomstandigheden

Nee het gaat om aandacht voor keuzes en de gevolgen ervan. Als je alleen aandacht geeft aan de helden dan blijft onderbelicht hoe anderen tot hun keuzes kwamen waardoor dezelfde fouten makkelijker herhaald worden.
 
Wat herdenk je op dodenherdenking? Dat is officieel wel erg beperkt. Ikzelf zie het ietwat breder:
http://www.anarchiel.com/display/262_miljoen_doden_de_grootste_bedreiging_van_de_burger

@lordonehoop

Er is inderdaad een soort mensen die het verschil tussen goed en kwaad kan zien.

Sterker nog ik denk dat de meeste mensen verdomd goed weten wat goed en fout is, een geweten hebben, en diegene die sowieso die foute dingen willen doen, geen of minder geweten, je toch niet bereikt met zo’n gedicht. Want zeg nou zelf. We hebben een beroepsleger. Mensen die goed betaalt willen doden. Die bereik je niet met zo’n gedichie.

Welk belang kan die Dirk gehad hebben? Het zal wel weer zo’n machtsgeil mannetje zijn geweest, die graag anderen monddood wilde maken, je kent ze wel, en zijn rol in zijn fascistische droom zag ontwikkelen. Gelukkig kwam ie niet terug. Gauw vergeten, en helemaal niet herdenken. Tenminste, dat is mijn mening. Ik herdenk hem niet.

Trouwens die herdenkingen hebben een occult randje in een jaarlijks terugkerend ritueel. En waarom je mond houden over iets waar je geen invloed over hebt kunnen uitoefenen? En als het nu zou gebeuren waarschijnlijk ook niet. Respect tonen? Ik ga toch ook geen respect tonen voor alle doden die eerder in de geschiedenis zijn gevallen?

Laat het gewoon eens over zijn. Ik zou er bijna over willen schreeuwen, en zit zelfs te overwegen om er dit jaar maar gewoon niet meer op te letten. Maar je moet he? Je moet meedoen met die dodenherdenking en nu ook al de landverraders herdenken.

Excuses dat jullie moeten getuigen van dit pijnlijke creatieve proces.

Verticale integratie

Mijn oudoom was een leernicht.
De opmerkingen over die laarzen en apfelstrudel,
ze waren toch echt goed bedoeld.

Het paste niet bij het tijdsgewricht.
Geschikt behang achter het bankje onder zijn aars, dat lukte nog wel.
Maar dit had hij niet zo goed aangevoeld.

Excuses dat jullie moeten getuigen van dit pijnlijke creatieve proces.

Geaccepteerd, maar waar ben je mee bezig?  rolleyes

Mijn oudoom was een leernicht.

Dat heb je nu al minimaal 3 x gezegd. Is het een fetisch?

Nou mijn oom tante is een travestiet. Lekker belangrijk. LOL

*zoekt naar hoempapamuziek*

Overigens gaat het niet meer door.

Comité trekt gedicht Auke de Leeuw terug

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat het gedicht Foute Keuze van de 15-jarige Auke de Leeuw niet voordragen tijdens de dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Het comité liet donderdag weten dat de Nationale Herdenking van té grote waarde is om te laten overschaduwen door de discussie die door het gedicht is ontstaan. Auke de Leeuw schreef het gedicht over zijn oudoom, die zich in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS aansloot en later sneuvelde.

Waarschijnlijk wel goed bedoeld van die Auke, maar ik vraag me af of hij het ook zou hebben geschreven als ie joods geweest zou zijn.

Ik vind het trouwens bizar om je kind naar iemand te vernoemen waarvan je weet dat die fout geweest is. Je geeft daarmee m.i. nogal wat vervelende lading mee aan zo’n kind. Zeker ook in familieverband.

‘Overigens gaat het niet meer door.

Comité trekt gedicht Auke de Leeuw terug’

Natuurlijk, want stel je toch eens voor…Een sprookjestuin dient goed gewied te worden.

@Lordonehoop

vraag 1: hoe zou je de foutheid van Hitler precies omschrijven. Wat heeft die goede man aan verkeerd handelen gedaan?

vraag 2: hoe zou je hebben herkend dat het toetreden aan de waffen-ss fout zou zijn?

Er bestaan ook mensen die overtuigd zijn dat ze goed en fout van elkaar kunnen onderscheiden.

Er is inderdaad een soort mensen die het verschil tussen goed en kwaad kan zien.

Er bestaan ook mensen die overtuigd zijn dat ze goed en fout van elkaar kunnen onderscheiden.

Twee prachtige zinnen, Boogie. En jouw stort was precies wat ik dacht toen ik het artikel, euh ik geloof op volkskrant.nl, las, maar kwam er nog niet aan toe om een + te geven.

Maar nu ik deze twee zinnen na elkaar lees, wat is het verschil tussen deze 2 ´typen´ mensen? Wie zien het verschil en wie zijn ervan overtuigd dat ze het verschil zien? Of eigenlijk: wat is goed en wat is kwaad? Bestaan er wel goed en kwaad? Wanneer is iets goed? Wanneer is iets kwaad? Hangt dat niet alleen maar af van onze eigen overtuigingen?

En, Vlinder, dank voor het plaatsen van het gedicht. Dat was het stukje wat nog miste!

@LOH
Jouw raam op de wereld is ook maar de omnidirectionele spiegeling in satans glanzende eikel.
Hoe meer je zevert, hoe minder je ziet.


Ik bied minder controversiële standpunten aan, in dichtvorm.


Er was eens een waffen ss’er.
Die is nu onze morele dorstlesser.

Waarom niet de mensen herdenken die zijn misleid?
Wat wist die oudoom nou? Het klinkt wijs maar waarschijnlijk was hij nog niet volwassen en ook nog geen oom.

Waarom anders herdenken? Das nie wieder! Hahaha.

Hahaha

                        Hahaha

Bouw barakken, leg rail, plaats de advertentie voor de vacatures. Deal.

Ik wens u allen veel plezier met het brood en de spelen, moslims jagen en terroristen kaderen.

@boegie

Dat ik je vragen niet wil maar vooral niet hoef te beantwoorden wil niet zeggen dat ik de antwoorden niet zou weten. Maar we zitten niet op school, jij bent geen meester, en ik heb me niet tot je gericht en wil dat verder zo laten. Maar ik betwijfel dat jij bij hen behoort die het verschil wel zou zien. Daarvoor heb ik al teveel van je ervaren.

@DggD

Ik bied minder controversiële standpunten aan, in dichtvorm.

Waar je wel je excuses voor aanbied, maar als een echte DggD gewoon stug mee door gaat. Gênant.

Groeten aan je oudoom. En succes met je geerfde genen. LOL

@Lordonehoop

Misschien zijn er tijdens de dodenherdenking nog mensen die om je denken. Het zou ontzettend mooi voor je zijn.

Er zijn ook nog mensen die van anderen mensen precies weten of die goed dan wel fout zijn, overigens.

@Nikaatje

Volgens mij valt goed of fout niet echt te definieren. Het lukt de meest pretentieuze persoon niet, een bescheiden persoon zal het misschien niet eens willen.

Volgens mij zijn goed en fout termen op zich, kleurtjes aan de mensen.

Het schept rust dan wel onrust zo hier en daar.

Men zal helemaal duizelig kunnen worden als men bedenkt dat uit het goede, het foute kan ontstaan. Of uit het foute, het goede.

Volgens mij probeerde die 15-jarige het laatste en moeten het CIDI en het Auschwitz feestcomité vooral waken om zelf niet fout te eindigen.

Mevrouw Voet, degene die de discussie aanwakkerde, was vroeger de rechterhand van Henk van der Meyde, hoofdredacteur Privé. Zo zal het zelf ook niet altijd even makkelijk hebben gehad, denk ik dan maar.

is het niet net als gaan stemmen op de partij die daarna oorlogje gaat spelen?

Nee volgens mij niet. Ook in de oorlog, 40-45, zou een gewetenvol mens aan hebben kunnen voelen dat hij/zij fout bezig zou zijn als her en der mensen uit hun huizen getrokken worden, waarvan niemand meer wat van zou horen.

We heten allemaal Auke momenteel!

Spreek voor jezelf. Ik in ieder geval voel me er niet door aangesproken en herken er ook niets van.

@De Boogie Man

Voor mij hoeft het echt niet. Ik denk dat ik wel duidelijk genoeg geweest ben wat ik over die dodenherdenking denk.

Er zijn ook nog mensen die van anderen mensen precies weten of die goed dan wel fout zijn, overigens.

Ja die zijn er. Vaak krijgen die na verloop van tijd bevestiging daarvan door gebeurtenissen die zich rond zo’n fout figuur afspeelt. Echter de fouterik trekt zich over het algemeen daar niets van aan en gaat stoicijns door met fout te zijn. Daarom heeft dat herdenken ook geen bal zin. Het zit in de mens of het zit niet in de mens. C’est ca. Te be fout or not to be fout, that is the question smile

Commentaarpagina 1 van 1

 

U dient ingelogd (Login) te zijn om een opmerking te kunnen plaatsen.


 

  • Er zijn geen aan dit artikel gerelateerde items gevonden.

    er zijn voor dit item nog geen tags toegevoegd