Anarchiel, Vrijheid. Maar dan ook echt! De bibliotheek bevat een verzameling speciale stukken Samengestelde Dossier overzichten van Storts en Artikelen Contact leggen of de Disclaimer lezen RRS overzicht van de Alternatieve Media  
Het Forum voor diverse onderwerpen Onze open Stortplaats, doe mee en plaats zelf iets. Chatten kan bij ons in de Lounge, Vrijheid met een kopje koffie erbij. Enkele Statistieken over het bezoek van deze webstek Onze Links pagina geeft een overzicht van, jawel, LINKS. Onze Muziek pagina bevat enkele eigen werkjes van onze leden.
 

0  1  2  3 

Thatcher en Pol Pot: Onverwachte Bondgenoten

 

5
+
Door Linkin om 13:56 op 15-04-2013 in Politiek
(1x gereageerd, 627x bekeken)


Vorige week is de voormalige Britse premier Margaret Thatcher overleden. Zij was van 1979 tot 1990 de premier van Groot-Brittannië, waarbij ze een toonbeeld van wat tegenwoordig “neoliberalisme” wordt genoemd. Zij privatiseerde er op los en schafte verschillende arbeidsrechten af.

Echter, Thatcher steunde de massamoordende Rode Khmer van Cambodja. De Rode Khmer wilde een autarkische boerenStaat vestigen, waar geen plaats was voor etnische Vietnamezen, critici, industriële arbeiders, professoren en brillendragers. Ongeveer twee miljoen mensen zijn door Pol Pot en zijn trawanten vermoord. Dat was ongeveer een kwart van de totale bevolking.

In eerste instantie had de Rode Khmer bijna geen aanhang in Cambodja, maar dat veranderde toen de Verenigde Staten een grote bombardementscampagne in Cambodja begonnen tijdens de Vietnamese Oorlog. Hierbij vielen naar schatting ongeveer een half miljoen doden. Voornamelijk ongewapende boeren! Deze bombardementen werden uitgevoerd om de dictatoriale Pro-Westerse en bloeddorstige monarchistische regering van Lon Nol te beschermen. Met steun uit China en – later – ook van de Verenigde Staten kon de Rode Khmer hun massamoorden uitvoeren.

In 1979 viel de communistische regering van Vietnam het land Cambodja binnen om Pol Pot af te zetten. De Rode Khmer werd uit groten delen van het land weggejaagd, maar overleefde deze invasie en bleef de baas bij de Thaise grens. Toen begon Thatcher de Rode Khmer te steunen met geld, voedsel en trainers van de SAS.

Het klinkt in eerste instantie vreemd dat een rechtse, neoliberale politici zulke massamoordende communisten steunde. Dit was echter uit geopolitieke omstandigheden mogelijk. Op de achtergrond van deze steun was de Rode Schisma – ook wel de Sino-Russische Conflict genoemd.

Mao Zedong was een groot fan van Jozef Stalin. Echter, drie jaar na Stalin’s dood hield diens opvolger Chroetsjov een “geheime” toespraak, die al snel uitlekte. Daarin bekritiseerde Chroetsjov de zuiveringen van Stalin, waarbij miljoenen Sovjet-burgers waren omgekomen. Mao was niet blij met deze toespraak en het nieuwe beleid van de Sovjet-Unie. In 1969 kwamen de Sovjet-Unie en Mao-China in een grensconflict terecht over een aantal modderige eilandjes in een rivier.

De communisten van Noord-Vietnam en de Vietcong stonden aan de kant van de Sovjet-Unie, terwijl de Rode Khmer aan de kant van China stond. In 1972 bracht VS-president Nixon een vriendschappelijk bezoek aan Mao. Rond die tijd gaf Mao een opdracht aan de westerse maoïstische partijen om geen demonstraties te houden tegen de NAVO.

Zelfs toen de Rode Khmer niet meer de regeringsmacht had, zorgden de VS, China en Groot-Brittannië ervoor dat zij toch de VN-lidmaatschap hielden als de zogenaamde “wettelijke regering” van Cambodja. Zij konden gewoon verder gaan met hun misdaden. Eerst ontkende Thatcher iedere steun, maar later moest de Britse overheid toegeven dat zij Pol Pot hadden gesteund gedurende Thatcher’s regeringsperiode.

Hieronder zijn een aantal interessante Engelstalige artikelen over de Westerse hulp aan de Rode Khmer met belangrijke informatie.

http://www.globalresearch.ca/how-thatcher-helped-pol-pot/5330873?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=how-thatcher-helped-pol-pot

http://www.guardian.co.uk/world/2000/jan/09/cambodia

http://singletrackworld.com/forum/topic/thatchers-gone-according-to-bbc/page/40

http://www.thirdworldtraveler.com/US_ThirdWorld/US_PolPot.html

According to Yale University research, ‘the Cambodian Genocide program’, Mr. Kissinger had shown once again a very colorful way of bringing things into perspective. This is what he said while discussing the Khmer Rouge with Thailand’s Foreign Minister Chatichai on November 26, 1975:

Kissinger: “You should also tell the Cambodians that we will be friends with them. They are murderous thugs, but we won’t let that stand in our way. We are prepared to improve relations with them.”
http://www.counterpunch.org/2012/12/14/cambodian-horror-show/


De RSS-feed van de commentaren op dit topic
Volgende item: TransitieNL. Kiemen van het nieuwe Nederland
Vorige item: KankerMaffia misbruikt Boer Martin

 

Geplaatste opmerkingen.


Commentaarpagina 1 van 1

Een toespraak over de negatieve gevolgen van Thatcher’s binnenlands beleid.Commentaarpagina 1 van 1

 

U dient ingelogd (Login) te zijn om een opmerking te kunnen plaatsen.