Anarchiel, Vrijheid. Maar dan ook echt! De bibliotheek bevat een verzameling speciale stukken Samengestelde Dossier overzichten van Storts en Artikelen Contact leggen of de Disclaimer lezen RRS overzicht van de Alternatieve Media  
Het Forum voor diverse onderwerpen Onze open Stortplaats, doe mee en plaats zelf iets. Chatten kan bij ons in de Lounge, Vrijheid met een kopje koffie erbij. Enkele Statistieken over het bezoek van deze webstek Onze Links pagina geeft een overzicht van, jawel, LINKS. Onze Muziek pagina bevat enkele eigen werkjes van onze leden.
 

0  1  2  3 

TransitieNL. Kiemen van het nieuwe Nederland

 

5
+
Door Vlinder om 14:39 op 15-04-2013 in Economie
(5x gereageerd, 545x bekeken)


“Geef mij 5 dwars denkende, fris kijkende bestuurders en we kunnen een revolutie beginnen.”

Tegenlicht kijkt in de laatste aflevering van dit seizoen met transitie-hoogleraar Jan Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland.

Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt; een spannende tijd die de maat­schappij instabiel en kwetsbaar maakt voor versto­rin­gen, maar ook de deur opent voor radicale verande­ringen. We bevinden ons midden in het omslagpunt van een hiërarchische top-down samenleving naar een duurzame, bottom-up netwerkmaatschappij. Die transitie gaat gepaard met de pijn van een crisis. Maar dwarse denkers en doeners zien in deze crisis juist nieuwe kansen, gecreëerd door een energieke beweging van onderop. Om écht fundamentele veranderingen van de grond te krijgen moet het misschien nog wel wat meer pijn gaan doen. Tegenlicht kijkt met transitiehoogleraar Jan Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland.

Lees hier verder .

Tegenlicht, 15 april Ned 2 20:55. Herhaling 16 apr om 9.55 u op Ned 2 en daarna gewoon on-line te zien..

Pomo:


Jan Rotmans


Bijbehorende url:
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/transitienl.html

De RSS-feed van de commentaren op dit topic
Volgende item: Waarom socialisme zal falen.
Vorige item: Thatcher en Pol Pot: Onverwachte Bondgenoten

 

Geplaatste opmerkingen.


Commentaarpagina 1 van 1

“Geef mij 5 dwars denkende, fris kijkende bestuurders en we kunnen een revolutie beginnen.”

Een bestuurder die dwars denkt… Kan dat wel? Een bestuurder heeft als taak het bewaren van de structuur, iemand die dwars denkt zal juist niet tegen structuur kunnen. Contradictie.

Fris kijkend zou pas zijn: geen bestuurders (we doen het al zo lang met). Dus weer een contradictie.

Hoe is de rest van de reportage?

Een bestuurder heeft als taak het bewaren van de structuur

Nope - das een misvatting!

besturen betekend in beweging en heeft niets met uitsluitend stilstaan(bewaren) te maken. dan wel zolang er niet geklaagd word door een meerderheid(algemeen belang) zou een bestuurder niets behoeven te doen dan koers houden dat klopt. maar het is niet de taak om koers te bepalen. dat is trouwens gelijk was er mis is met regeringen van over de geheel wereld. zij bepalen en maken regels op advies van minderheden en vaak waar geen meerderheid ooit om vroeg maar er wel in meegesleurd word. en net als ten tijde voor de val van Rome op een dag bemerk je dat je meer vijanden hebt gemaakt dan vrienden!

@ Haplo,

Is besturen niet iets van koers bewaken? Is dat niet net zoiets als het bewaren van structuur? Is het ook niet nog eens zo dat ondanks dat er beweging plaatsvind, men wel degelijk stil kan staan (denk aan rondjes varen bijvoorbeeld)? Kortom, de taak van de bestuurder is het bewaren van de (al dan niet door hemzelf gekozen) structuur.

Het begrip “bestuurder” is ook nog eens aan perceptie onderhevig. Voor iemand die in een team zit is de teamleider een bestuurder, voor iemand die in het management zit is de teamleider iemand die bestuurd wordt. Hoe kijk jij aan tegen “de regering”?

ja besturen heeft van dit alles wel iets.

de ten uitvoering daarentegen is meestal zo hardnekkig en belabberd dat dwars liggen weer wel te verklaren zou zijn.

Commentaarpagina 1 van 1

 

U dient ingelogd (Login) te zijn om een opmerking te kunnen plaatsen.